Lze zhubnout bez cvičení?

Jak správně, ale také zdravě zhubnout je v poslední době čím dál více rozebírané téma. Každý, kdo se snaží zbavit nějakého toho kila ví, že existují dvě hlavní hnací síly, které nás ženou k naší vysněné váze. Jedna z cest je strava a druhá pohybová aktivita. Která z nich je ale lepší, rychlejší, zdravější? Stále častěji se ve své praxi setkávám s lidmi, kteří si myslí, že dieta k redukci hmotnosti zcela vystačí. Stačí ale opravdu snížit svůj příjem kalorií a váha půjde dolů sama? Na úvod si můžeme říci, že nejúčinnější způsob, jak zhubnout, je nejprve snížit množství kalorií ve svém jídelníčku. Na začátek zcela postačí zmenšit své porce a omezit alkohol. Můžeme sice trávit v posilovně hodinu denně, ale pokud budeme jíst stále velké množství kalorií, které budou převážně tučné, hodně sladké a nutričně prázdné, tak v posilovně pouze ztrácíme svůj čas a energii. Ach ta dieta…

Dieta neznamená jen snížení množství kalorií, jde spíše o typ potravin, kterými se stravujeme. Většina lidí, když uslyší slovo DIETA, tak je přepadne úzkost. Začnou se obávat, že budou muset drasticky změnit způsob svého stravování a nebudou mít již takový požitek z jídla jako dřív. To je ovšem velký omyl. Ve skutečnosti se těmto lidem může otevřít úplně nový svět. Našim cílem by mělo být konzumovat potraviny nejrůznějších barev s vysokým obsahem vlákniny a používat také různé druhy koření, která by nás měla naučit správnému rozpoznávání nejrůznějších chutí a postupně nastartovat i náš metabolismus k hubnutí.

Dle průzkumu více než 80 % lidí, kteří se snaží zhubnut, získají svá kila do dvou let zpět. Drtivá většině lidí, kterým se dlouhodobě podařilo zhubnout 10 a více procent, byli ti, kteří kromě úpravy svého jídelníčku zařadila do svého denního rituálu také cvičení. Tito lidé pravidelně vykonávali cvičení po dobu 1 hodiny denně, pravidelně snídali a sledovali televizi méně než 10 hodin týdně.

Po celá desetiletí hledáme zoufale jediný trik, který nám dopomůže k vysněné postavě. Ovšem k vysněné postavě nevede jen jedna cesta, je to spojení racionální výživy a pohybu. Uvádíte se, že ideální hmotnost je ovlivněna ze 70 % dietou, 20 % cvičením a 10 % je dáno geneticky. Ve svých rukou tedy máte 90 % k dosažení Vaší ideální váhy. Pokud tedy můžete a netrpíte nějakými závažnějšími onemocnění, které by vás zcela eliminovala v pohybu, popadněte tenisky a najděte cvičení, které vás bude bavit, bude pravidelné a přiměřené Vaši fyzické kondici a začněte. Při tom také myslete a plánujte svůj jídelníček. Všechno je důležité si naplánovat a mít v tom režim. Budete se divit, jak skvěle se po cvičení a kvalitní stravě budete cítit.