Změřte si WHR index, poměr obvodu pasu a boků, a zjistěte, jak je na tom vaše zdraví

Výpočet WHR, tedy poměru boků a pasu, je jedním z jednoduchých způsobů, jak zjistit, jestli se neřítíte za nějakým zdravotním problémem. Jak vám to ukáže? A jakým zdravotním problémům? Čtěte dále a zjistěte vše, co o výpočtu WHR indexu potřebujete vědět.

Co je WHR a proč je důležitý

Poměr pasu a boků (WHR) je jednoduchým ukazatelem distribuce tělesného tuku. Pokud jej máte pod kontrolou, máte pod kontrolou i vaše zdraví. Vyšší WHR totižto značí vyšší množství viscerálního tuku, a tudíž jste náchylnější ke vzniku řady chronických onemocnění. O jaké nemoci se jedná? 

  • kardiovaskulární nemoci – viscerální tuk (= tuk v oblasti břicha) je metabolicky aktivní a produkuje různé látky, které mohou přispět k vzniku kardiovaskulárních onemocnění;

  • diabetes typu 2 – vyšší WHR souvisí s inzulinovou rezistencí, což je stav, kdy buňky těla nereagují správně na inzulin; inzulinová rezistence vede k vyšší hladině glukózy v krvi, což může nakonec vést k rozvoji cukrovky typu 2;

  • některé formy rakoviny – studie naznačují, že vyšší WHR může být rizikovým faktorem pro vznik některých typů rakoviny, jako je rakovina prsu, rakovina děložního čípku, rakovina tlustého střeva či rakovina ledvin.

BMI vs. WHR

Na rozdíl od indexu tělesné hmotnosti (BMI), který vypočítává poměr vaší hmotnosti a výšky, WHR měří poměr obvodu pasu k obvodu boků.

To je důležité, protože ne každá nadváha je z hlediska zdravotních rizik stejná. Může se stát, že i když spadá hodnota vašeho BMI do normálního pásma, jste stále vystaveni riziku vzniku onemocnění.

Ukazuje se, že lidé, kteří mají vyšší množství tuku ve středu těla, mohou být vystaveni vyššímu riziku srdečních onemocnění, cukrovky 2. typu a předčasného úmrtí oproti lidem, kteří mají více tuku v oblasti boků a stehen. 

Viscerální tuk se, na rozdíl od podkožního tuku, považuje za významnějšího přispěvatele k riziku vývoje těchto onemocnění. Více si o tomto typu tuku přečtěte v samostatném článku o viscerálním tuku, kde se dozvíte mj. i to, jak se jej zbavit.

WHR index tabulka

zdravotní riziko

ženy

muži

nízké

0.80 nebo nižší

0.95 nebo nižší

střední

0.81–0.85

0.96–1.0

vysoké

0.86 nebo vyšší

1.0 nebo vyšší

Jak správně změřit WHR

WHR si můžete změřit sami s pomocí krejčovského metru, využít WHR kalkulačku nebo si jej nechat změřit na InBody.

Chcete-li si ho změřit sami, postupujte následovně:

  • Stoupněte si rovně a vydechněte. Pomocí krejčovského metru se změřte v nejužší části vašeho těla, v pase. Výsledná hodnota je obvod vašeho pasu.

  • Poté změřte vzdálenost kolem nejširší části boků, resp. hýždí. Výsledná hodnota je obvod boků.

  • Vydělte obvod pasu obvodem boků a máte svůj WHR.

Pokud chcete mít co nejpřesnější výsledky, změřte oba údaje na dvakrát. Jestliže se obě měření nacházejí v rozmezí 1 cm, hodnoty zprůměrujte a použijte ten. Pokud se však obě měření liší o více než 1 cm, měření zopakujte.

Jak měří WHR InBody?

Díky celosvětově patentované technologii DSM a SMF-BIA dokáže InBody přístroj změřit všechny základní obvody končetin, pasu i boku. Obrovskou výhodou je, že měří obvod na stejném místě a za stejných podmínek, a to opakovaně. Ve srovnání s tím nebude krejčovský metr nikdy přesnou metodou. 

Výhody a nevýhody WHR

WHR je snadný, levný a přesný způsob, jak zjistit podíl tělesného tuku. Může také pomoci předpovědět riziko srdečních onemocnění a cukrovky. Zejména ve spojení s diagnostikou útrobního tuku. 

Výzkum Americké diabetologické asociace naznačil, že WHR je dokonce přesnější než BMI pro předpověď rizika kardiovaskulárních onemocnění a předčasného úmrtí.

Na druhou stranu, při měření obvodů se lze snadno splést, protože je třeba provést dvě oddělená měření. I proto je výhodné se nechat změřit na Inbody, kde získáte údaj přesně.

U některých lidí nebude možné pomocí WHR získat přesné hodnoty – například u lidí, kteří měří méně než 1,8 metru, a u lidí s BMI 35 nebo vyšším. WHR se také nedoporučuje používat u dětí.

Nejnovější

Nejčtenější