Vliv vitaminu D

na naše zdraví

Vliv vitaminu D na naše zdraví aneb máme se bát opalovacích krémů? Blíží se léto a tedy také období, kdy se čím dál tím více budeme setkávat s články, které nás budou strašit rizikem rakoviny kůže a doporučovat nám mazat se opalovacími krémy s nejvyššími ochrannými faktory. Dle těchto doporučení bychom sebe i naše děti měli mazat téměř neustále a na sluníčku pobýt jen minimálně. Lidé jsou pak často na slunci plně oblečeni a vyhýbají se oslunění. Na druhou stranu můžeme slyšet o tom, že nedostatkem vitaminu D trpí téměř 50 % naší populace a to zejména v jarních a zimních měsících, kdy je nedostatek UV záření. Mezi rizikové osoby patří zejména senioři, novorozenci, těhotné ženy, dospívající a malé dětí s nízkým příjmem vápníku v období rychlého růstu. Opalovací krémy s vysokými ochrannými faktory nás na jednu stranu chrání před škodlivými účinky slunečního záření, na stranu druhou nás ale neúmyslně připravují o jejich pozitivní účinky. Bezpochyby mezi ně patří tvorba vitamínu D, který lidský organismus potřebuje, a právě slunce je jeho největším zdrojem. Spálení kůže od sluníčka je nebezpečné a je potřeba se mu bránit. Jenže i tady platí pořekadlo „čeho je moc, toho je příliš“. Kromě nadměrného používání opalovacích krémů nám zvyšuje riziko nedostatku vitaminu D také tmavší barva pokožky, nadváha a obezita, nedostatečná konzumace ryb a mléčných výrobků, pobyt v oblastech daleko od rovníku, kde je po celý rok málo slunečního záření, nebo pobyt ve vnitřních prostorách bez možnosti vycházet ven (a s rostoucím věkem vitamín D potřebujeme čím dál více). Množství vytvořeného vitamínu D snižuje i znečištěné ovzduší či suchá kůže u starších lidí. Nedostatek vitaminu D (hypovitaminóza D) na sobě ovšem poznáme velmi těžko. Dopady deficitu jsou ale spíše nepřímé, málokdo si je spojí se souvislostí s vitamínem D. Mezi příznaky nedostatku vitaminu D patří svalová slabost a snížená vytrvalost, únavový syndrom, smutek až deprese, podvýživa, zhoršení činnosti mozku, zlomeniny, zhoršená odolnost organizmu bojovat proti infekcím atd.

Nedostatek vitamin. D také podporuje celou řadu onemocnění jako je obezita, cukrovka, onemocnění ledvin, hypertenze, lupénka, záněty dásní, revmatoidní artritida, schizofrenie, onkologická onemocnění, srdeční či autoimunitní onemocnění (Crohn či celiakie). Vitamin D ovlivňuje více než 900 genů v lidském těle.

Jak ho tedy přirozeně doplňovat bez zdravotních rizik? Nejlepší je tedy používat selský rozum. Nejpřirozenější možností je opalování. Samozřejmě ale rozumné. Vitamin D se tvoří v kůži působením slunečního záření z cholesterolu. Běžně se udává, že 20 minut slunění 2x týdně zajistí dostatečné množství tohoto vitaminu. Ta to doba na slunci je bez užití opalovacího krému. Delší slunění bez ochrany by pak již zvyšovalo riziko kožních nádorů – zejména melanomu.

Vitamin D lze získat i ve stravě. Jsou to zejména mořské ryby - losos (v divoké formě je více vitaminu nežli v chované na farmách), tresčí játra, makrela, ančovičky, dále vaječný žloutek, tvarohové buchty, mléko, vepřové sádlo, houby. Pozor, tradiční kapr mezi příliš bohaté zdroje nepatří. Také některé potraviny jsou obohacené vitaminem D-např. některé mléka, jogurty, sýry, mléčná výživa pro kojence a batolata, jedlé tuky, výrobky z obilovin (snídaňové cereálie, tyčinky…) a také např. i kakao. Alespoň v zimním období je pro naše zdraví optimální preferovat fortifikované verze výrobků. I když jsou o něco dražší, investice do našeho zdraví se jistě vyplatí.

Doporučený denní příjem vitamínu D je 2000 - 4000 IU denně IU u dospělého člověka. Dávce 2000 IU odpovídá asi 50 mikrogramů. Za bezpečnou dávku se považuje ještě 10 000 IU (250 mikrogramů) denně. Děti, které rodiče v dostatečné míře nevystavují slunci, by měli denně dostávat 1000 - 2000 IU, v závislosti na hmotnosti.

Léto budiž vítáno.