PBF aneb procentuální podíl tělesného tuku

Jak již jste se od nás dozvěděli BMI index se zařadil mezi nutriční parametry, které již nám nestačí. Z tohoto důvodu je třeba k dalšímu posouzení tělesné konstituce znát podíl tělesného tuku (PBF – z anglic. „Body fat percentage“). Vysoké procento tělesného tuku bude pravděpodobně znamenat špatnou fyzickou kondici, zvýšené riziko srdečních chorob, cukrovky a možný rozvoj onkologických onemocnění. Avšak i příliš málo tuku sebou přináší zdravotní rizika. Zjišťování procenta tělesného tuku je důležitým indikátorem výživového a zdravotního stavu člověka. Kromě množství tuku nás samozřejmě i zajímá jeho rozložení. Zatímco vyšší podíl v oblasti boků, hýždí a stehen je spíše kosmetický problém, hromadění tuku v oblasti břicha může představovat závažné zdravotní riziko. Ideální podíl tělesného tuku závisí na věku, pohlaví a tělesné konstituci. Za hodnoty kritické pro zdraví jsou označovány podíly tělesného tuku mezi 2 – 5 % u mužů a 12 % u žen. Ideální podíl tělesného tuku je vždy třeba hodnotit jako individuální parametr. Na každý je schopen tolerovat nízký podíl tělesného tuku bez nežádoucích vedlejších účinků. U vrcholových sportovců jsou normální, a dokonce z hlediska výkonnosti žádoucí i nižší podíly tělesného tuku. Tuk v lidském těle lze rozdělit na dva druhy, a to na tuk esenciální a tuk zásobní. Esenciální tuk je nutný k normálním fyziologickým funkcím a jeho nedostatek má negativní účinek na lidské zdraví. Ženy mají procento esenciálního tuku větší, protože se nachází na prsou, děloze a dalších pohlavních orgánech. Zásobní tuk podle je umístěn v tukové tkáni, většinou pod kůží a kolem velkých tělesných orgánů. Zásobní tuk plní tři základní funkce: • izoluje tělesné teplo • slouží jako zásobárna energie • funguje jako ochrana proti zraněním

Procento tělesného tuku u mužů

Muži, kteří si udržují zdravý rozsah tělesného tuku, mají celkově lepší kvalitu zdraví. Tito muži mají více tónované svaly, což zlepšuje jejich vzhled. Mají také rychlejší metabolismus, a proto se mohou udržovat v optimální tělesnou hmotnost snadněji, než muži, kteří mají příliš mnoho tělesného tuku. Pro muže ve věku 20 – 30 let je optimální procento tělesného tuku v rozmezí 10 – 20 %, procento tuku s věkem postupně roste a pro muže starších 60 let se normální množství tuku udává až do 26 %.

Procento tělesného tuku u žen

Ženy mají fyziologicky vyšší procento tuku těla než muži, jelikož mají nižší zastoupení svalové tkáně a vyšší množství tuku, který je nezbytný pro produkci estrogenu. Z pohledu evoluce příroda chce, aby měly ženy více tuku pro zajištění potomstva.

S vyšším věkem je zcela přirozené, že množství tělesného tuku bude narůstat, a to u obou pohlaví. Od 40 let věku dochází v průměru k 5% ztrátě svalové hmoty za rok a její nahrazování tukovou tkání.

Zatímco pro ženy ve věku od 18 – 40 let je optimální procento tuku od 20 – 30 %, pro ženy 50+ se norma tělesného tuku udává až do 35 %.

Přesné množství Vašeho tuku zjistíte pomocí našich profesionálních analyzátorů složení lidského těla.

 

Klasifikace

Ženy

Muži

Esenciální tuk

10–13%

2–5%

Sportovci

14–20%

6–12%

Zdatní jedinci

21–24%

13-16%

Přijatelné procento tuku

25–30%

17-21%

Nadváha

31-39%

22-29%

Obezita

40%+

30%+