Co o mně říká hodnota BMI? Zjistěte, jak si BMI vypočítat a jestli se na výsledek spoléhat

Index tělesné hmotnosti (BMI) je často používaným a hojně diskutovaným ukazatelem, který nám pomáhá získat hrubý přehled o naší tělesné hmotnosti a potenciálních rizicích pro naše zdraví. Nebo to není pravda? Jedno je jisté: přistupujte k němu s rezervou. V našem článku se podíváme na to, co znamená BMI, jaký je vzorec pro výpočet BMI a proč jej někdo s radostí používá a jiný zatracuje.

Co je BMI?

Body Mass Index, index tělesné hmotnosti, BMI, BMI index. Ať už použijete kterékoliv pojmenování, budete mluvit o jednom a tom samém: statistickém ukazateli, který se používá ke zhodnocení tělesné hmotnosti osoby ve vztahu k její výšce. Tento index se používá jako nástroj pro rychlé a jednoduché posouzení, zda má jedinec zdravou tělesnou hmotnost, anebo se vychyluje směrem k podváze či naopak nadváze až obezitě (a zadělává si tak na s tím spojená rizika). Používají ho zdravotníci, výživoví poradci i široká veřejnost.

Jak spočítat BMI?

Výpočet BMI je relativně snadný a zvládnete ho i vy. Najděte si na internetu BMI kalkulátor, anebo si dosaďte svou výšku a váhu do následujícího vzorce pro výpočet BMI:

BMI = hmotnost v kilogramech / (výška v metrech)^2

Výsledné BMI si poté zařaďte do kategorie, které uvádí následující BMI tabulka:  

 

 

BMI

Podváha

<18,5

Normální váha

18,5–24,9

Nadváha

25–29,9

Obezita

30–39,9

Morbidní obezita

>40

 

Všechny tyto BMI kategorie – s výjimkou normální váhy – s sebou přináší různá zdravotní rizika. Ještě než se ponoříme do strašení, co vás všechno čeká, pokud nemáte ideální BMI, pojďme rozebrat, že BMI má svá omezení a možná to není na první pohled tak, jak se může zdát.

Jaká omezení má výpočet BMI a proč je kritizovaný?

Pojďme si tuto podkapitolu uvést příklady:

Andrea, která žije poměrně sedavým způsobem života a podle InBody má 31 % tělesného tuku, váží 70 kilogramů a měří 1,75 metru. BMI si vypočítá následovně:

BMI = 70 kg / (1,75 m)^2 = ~ 22.86

Jakmile porovnáme tuto hodnotu s tabulkou, mohli bychom konstatovat, že má Andrea normální váhu a nemusí se nijak obávat případných zdravotních dopadů spojených s nevhodnou tělesnou hmotností (tj. příliš nízkou nebo příliš vysokou). 

BMI ale nezohledňuje, že 31 % tělesného tuku, který se navíc konkrétně Andrei kumuluje zejména v oblasti břicha, je pro její zdraví rizikové (např. může vést k srdečním onemocněním, diabetu II. typu, metabolickému syndromu a dalším komplikacím).

Na druhou stranu tady máme Jaroslava, který se věnuje kulturistice. Měří 180 cm a váží rovných 100 kg, ale už několik let pravidelně chodí do posilovny s cílem nabírat svalovou hmotu. Procento jeho tělesného tuku se pohybuje okolo hodnoty 10. I on si BMI vypočítá následovně:

BMI = 100 kg / (1,80 m)^2 = ~ 30.86

Podle této hodnoty bychom o Jaroslavovi měli říct, že je obézní. Pokud byste jej ale potkali na živo, zjistili byste, že tento člověk má do obezity daleko a zdravotní problémy jej netrápí.

Jaké jsou tedy hlavní problémy s BMI?

  • Ignorování množství svalové hmoty a tělesného tuku: BMI normy přehlíží množství svalové hmoty, což vede k nesprávné diagnóze nadváhy či obezity. 

  • Ignorování procenta tělesného tuku: Nadmíra tělesného tuku vždy povede k vyššímu riziku zdravotních potíží bez ohledu na tělesnou hmotnost, avšak BMI tento faktor nezohledňuje.

  • Ignorování pohlaví, věku, potažmo distribuce tělesného tuku: BMI používá stejný výpočet pro muže i ženy, přestože existují biologické rozdíly mezi pohlavími, které mohou ovlivnit tělesné složení, např. díky rozdílu v hladinách pohlavních hormonů mezi muži a ženami. I s věkem se naše tělesné složení či distribuce tělesného tuku může měnit. Místa, ve kterých se tuk ukládá, jsou ze zdravotního hlediska zcela zásadní – tuk uložený v břišní části (viscerální tuk) má větší potenciál být škodlivý než tuk kdekoliv jinde.

V neposlední řadě neberou BMI hodnoty v potaz ani genetiku a individuální faktory. Nicméně, to nezvládá žádný vzorec, a proto bude mít vždy navrch návštěva InBody, kde se vás ujme kvalifikovaný pracovník, který se na vás podívá komplexně.

O jaká další měření doplnit měření BMI?

Nejčastěji se ve spojení s BMI uvádí dvě další měření, a to obvod pasu (někdy také poměr obvodu pasu a boků, tzv. Waist-to-Hip Ratio, WHR) a střední obvod paže

Obvod pasu změříte krejčovským metrem a porovnáte s následující tabulkou:

 

obvod pasu

riziko zdravotních komplikací

muži

> 94 cm

zvýšené

ženy

> 80 cm

zvýšené

muži

>102 cm

podstatně zvýšené

ženy

> 88 cm 

podstatně zvýšené

Je nutné podotknout, že měření obvodu pasu je smysluplné pouze pokud je BMI do 35 kg/m2. Pokud někdo naopak trpí podváhou, toto měření samotné to nepozná. 

Střední obvod paže zase změříte tak, že nejprve ohnete ruku v lokti do 90 °, najdete střed mezi loketním kloubem a nejvyšším místem na rameni, ruku pak natáhnete, volně přiložíte k tělu a v naměřeném středu změříte obvod paže. Tabulka pro zjištění této hodnoty je poněkud komplexnější, proto ji neuvádíme.

Naštěstí lze veškeré tyto obvody jednoduše a přesně změřit na InBody. Obvody hrudi, pasu, obvody paží a u levé paže i obvod samotného svalu. Výhodou pro vás je, že nemusíte trávit čas čtením složitých tabulek – kvalifikovaný člověk, který InBody obsluhuje, vám vaše výsledky interpretuje.

Proč je BMI důležité?

Nicméně BMI samozřejmě může být také užitečné, a to například pro monitorování změn tělesné hmotnosti v čase a (v souvislosti s dalšími ukazateli) také pro zhodnocení rizikových faktorů pro zdravotní problémy. V případě nadváhy a obezity může být pro lékaře užitečným východiskem pro stanovení léčebných plánů pro pacienty s nadváhou nebo obezitou, anebo naopak podváhou. Pomáhá jim určit, jaký druh intervencí, včetně změn stravovacích návyků a cvičení, by mohl být pro jedince nejúčinnější.

I vám teď však může sloužit jako varovný signál. Pokud je vaše BMI mimo normální rozmezí, může vás to podnítit k přezkoumání svých životních návyků a krokům ke zlepšení zdraví.

BMI u dětí

Jak jsme si již zmiňovali, BMI kalkulačka pro dospělé nerozlišuje věk ani pohlaví. Pro výpočet BMI u dětí by ale nefungovala spolehlivě, proto se pro dětský věk a adolescenci vyvinula kalkulačka s percentilovými metodami – BMI kalkulačka podle věku a pohlaví

Hranice pro dětskou obezitu jsou oproti dospělým nižší, a proto pokud dítě překoná hodnotu BMI 30, pak je téměř jistě obézní. Podobně jako je tomu s BMI u dospělých, i u dětí bychom spíše doporučili měření na InBody a následnou případnou intervenci zdravotníkem. Více si přečtěte v samostatném článku o BMI u dětí.

Znám své BMI. Co teď?

Právě jste si s pomocí našeho článku zjistili své BMI a možná vás to vystrašilo, nebo naopak uklidnilo. Co dělat – ve světle všech informací – pokud zjistíte, že…

  • máte BMI signalizující podváhu: Realisticky zhodnoťte svůj aktuální fyzický stav a případně vyhledejte nutričního terapeuta, který by vám nastavit vhodný stravovací plán pro zákání ideální váhy.

  • máte optimální BMI: Nenechte se automaticky uchlácholit tím, že jste jistojistě zdraví. Vezměte realisticky v potaz vaše aktuální stravovací a pohybové návyky. Není zde prostor ke zlepšení?

  • máte BMI signalizující nadváhu: Také realisticky zhodnoťte svůj aktuální fyzický stav, případně si změřte k BMI obvod pasu nebo středu paže. BMI a sportovci se moc nekamarádí, často jedinci s vyšším podílem svalů vychází na BMI stupnici jako jedinci s nadváhou. 

  • Máte BMI signalizující obezitu: Pokud nejste případ Jaroslava z našeho příkladu, doporučujeme navštívit nutričního terapeuta nebo ošetřujícího lékaře.

V každém případě je však vhodným mezikrokem navštívit InBody, kde se na složení vašeho těla a potenciální hrozby podíváme odborně a individuálně, přímo s ohledem na vás, bez ohledu na vaše BMI.

Na co se lidé často ptají

Funguje BMI kalkulačka podle věku?

Výpočet BMI podle věku se používá pouze v upraveném vzorci pro počítání BMI u dětí. U žen a mužů se používá stejný, jednoduchý vzorec, který zohledňuje pouze výšku a váhu.

Je BMI kalkulačka přesná?

Přesnost BMI kalkulačky je omezena tím, že nebere v úvahu další faktory, jako je distribuce tělesného tuku, svalová hmotnost, věk, pohlaví a genetika. To znamená, že dvě osoby s podobnými hodnotami BMI mohou mít různou tělesnou konstituci a zdravotní rizika. 

Existuje BMI kalkulačka podle obvodu pasu?

Žádná BMI kalkulačka obvod pasu nezahrnuje. Je však vhodné použít obě metody zvlášť – výpočet BMI a měření obvodu pasu – a na jednotlivé hodnoty nahlédnout holisticky.

Nejnovější

Nejčtenější