Vysoký cholesterol: Proč ho řešit a jak ho snížit

Je plíživý a tichý. Můžete ho mít dlouho a léta o něm nebudete mít ponětí. Postihuje lidi všech věkových kategorií, včetně těch, kteří jsou aktivní a cítí se zdraví – a jediný způsob, jej odhalit, je jednoduchý krevní test. Řeč je o vysoké hladině cholesterolu. A i díky InBody ji můžete dostat zpět pod kontrolu.

Co je cholesterol?

Cholesterol je lipid (tedy tuková látka), který je přirozenou součástí všech buněk těla a hraje klíčovou roli v řadě důležitých biologických procesů. Jeho hlavní funkce v těle zahrnují:

  1. Udržení struktury, fluidity i integrity buněčných membrán, pomoc s regulací průchodnosti membrán pro různé molekuly.

  2. Výroba vitamínu D ze slunečního záření – cholesterol se v kůži přeměňuje na vitamín D, který je nezbytný pro zdraví kostí, imunitní systém a řadu dalších tělesných funkcí.

  3. Syntéza steroidních hormonů – cholesterol je základní stavební kámen pro výrobu steroidních hormonů, včetně pohlavních hormonů (estrogenů, progesteronu a testosteronu) a hormonů nadledvinek (kortizolu a aldosteronu).

  4. Výroba žlučových kyselin – játra využívají cholesterol k výrobě žlučových kyselin. Ty jsou důležité pro trávení a absorpci tuků a vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K).

Existují dva typy cholesterolu, které se liší jak svou hustotou, tak i způsobem transportu v krvi či svým vlivem na zdraví člověka – HDL a LDL cholesterol.

HDL cholesterol 

Neboli High Density Lipoprotein, lipoproteiny vysoké hustoty, ten “dobrý” cholesterol.

  • Funkce: Transportuje přebytečný cholesterol zpět do jater, kde jej tělo odstraní, a tím pomáhá udržovat tepny zdravé a bez nánosů plaku. Pokud je hladina HDL příliš nízká, koluje vám pravděpodobně v krvi příliš mnoho cholesterolu. A to nechceme.

  • Benefity: Vysoká hladina HDL cholesterolu je spojena s nižším rizikem vývoje srdečních onemocnění. Zároveň má protizánětlivé účinky, které přispívají k ochraně proti ateroskleróze a srdečním onemocněním.

LDL cholesterol

Neboli Low Density Lipoprotein, lipoproteiny nízké hustoty, ten "špatný" LDL cholesterol, který se může hromadit v tepnách.

  • Funkce: Transportuje cholesterol z jater, kde většina cholesterolu vzniká, do různých částí těla. Tam je nezbytný pro mnoho buněčných funkcí, včetně výroby buněčných membrán a některých hormonů.

  • Rizika: Problém nastává, když je LDL cholesterolu v krevním oběhu příliš mnoho. LDL cholesterol má tendenci se usazovat na stěnách tepen, kde může vytvářet plak. Kvůli němu se mohou tepny zužovat, mohou tuhnout – může vzniknout ateroskleróza, což vede k zvýšenému riziku srdečních onemocnění i mrtvice. Příliš mnoho LDL může časem vést k onemocnění srdce.

Z hlediska zdraví je důležité udržovat nízkou hladinu LDL cholesterolu a vysokou hladinu HDL cholesterolu. Poměr mezi HDL a LDL je důležitým ukazatelem rizika srdečních onemocnění.

Co je to vysoký cholesterol?

Vysoký cholesterol je stav, kdy máte v krvi příliš mnoho lipidů (tuků). Nazývá se také hyperlipidemie nebo hypercholesterolemie.

Vaše tělo potřebuje ke svému fungování správné množství lipidů. Pokud máte lipidů příliš mnoho, vaše tělo je nedokáže všechny využít. Přebytečné lipidy se začnou hromadit ve vašich tepnách. Spojují se s dalšími látkami v krvi a vytvářejí plaky (tukové usazeniny).Vysoký cholesterol hodnoty

Za normální hladiny cholesterolu u dospělých osob starších 20 let se považují: 

  • Celkový cholesterol: 125–200 mg/dl 

  • LDL: <100 mg/dl 

  • HDL: >40 mg/dl (muži), >50 mg/dl (ženy)

Cokoliv nad tato rozmezí se považuje za vysokou hodnotu.

Vysoký cholesterol: Příčiny

Při vzniku vysokého cholesterolu nejde přesně říct “z čeho je vysoký cholesterol”. Zkrátka neexistuje jeden konkrétní faktor, co způsobuje vysoký cholesterol. Hlavní roli hrají životní styl, některá onemocnění i genetika.

  • Kouření a užívání tabáku: Kouření snižuje hladinu HDL a zvyšuje hladinu LDL. Navíc poškozuje stěny krevních cév, což usnadňuje usazování cholesterolu a jiných látek, vedoucí k ateroskleróze.

  • Velký stres: Stres vyvolává hormonální změny, které způsobují, že vaše tělo produkuje cholesterol.

  • Nedostatečný pohyb: Fyzická aktivita, například aerobní cvičení, zlepšuje hladinu cholesterolu. Pokud žijete sedavým stylem života, vaše tělo nebude produkovat dostatek "dobrého cholesterolu". 

  • Stravovací návyky: Některé složky stravy mohou zvyšovat nebo snižovat hladinu cholesterolu, nejčastěji se jedná o:

    • Nasycené tuky: Nacházejí se v potravinách živočišného původu, jako je červené maso, plnotučné mléčné výrobky, a také v některých rostlinných olejích, jako je palmový a kokosový olej. Konzumace těchto tuků může zvýšit hladinu LDL cholesterolu.

    • Trans tuky: Tyto tuky se nacházejí v některých smažených pokrmech a pečivu, a mohou zvyšovat LDL cholesterol a snižovat HDL cholesterol. Jídelníček na vysoký cholesterol, resp. na jeho léčbu, tyto tuky rozhodně obsahovat nebude.

    • Cholesterol ve stravě: Přestože má cholesterol ve stravě menší vliv na hladinu cholesterolu v krvi než dříve se předpokládalo, u některých lidí může jeho nadměrná konzumace přispět k zvýšení hladiny cholesterolu.

  • Nadváha nebo obezita: Nadváha a obezita zvyšují hladinu LDL cholesterolu a snižuje HDL cholesterol. Ztráta hmotnosti může pomoci zlepšit tyto hodnoty.

  • Genetika: Rodinná hypercholesterolémie a jiné genetické stavy mohou způsobit, že některé osoby mají přirozeně vyšší hladiny cholesterolu, které jsou těžko kontrolovatelné pouze změnami životního stylu. I z toho důvodu se vyskytuje vysoký cholesterol u štíhlých lidí.

  • Věk a pohlaví: S věkem se hladiny cholesterolu přirozeně zvyšují. Muži mají obvykle vyšší hladinu cholesterolu v mladším věku než ženy, ale po menopauze se hladina cholesterolu u žen zvyšuje a může překročit hladiny u mužů.

  • Lékařské stavy: Některé zdravotní stavy, jako je diabetes, hypotyreóza, chronická onemocnění ledvin a některé jaterní onemocnění, mohou přispět k vysokým hladinám cholesterolu.

Vysoký cholesterol a alkohol

Alkohol má přímý vliv na zdraví, hladinu cholesterolu nevyjímaje. Nadměrná konzumace alkoholu může vést k:

  • zvýšení množství triglyceridů (tuků v krvi), které mohou zvýšit riziko srdečních onemocnění,

  • nárůstu tělesné hmotnosti a obezity, jež jsou rizikovými faktory pro vysoký cholesterol v krvi a srdeční onemocnění,

  • poškození jater a ovlivnění jejich schopnosti regulovat cholesterol a jiné tuky v krvi, což může vést k zvýšení celkového cholesterolu a LDL cholesterolu.

Jaké má vysoký cholesterol příznaky?

Když máme angínu, bolí nás v krku. Když máme vysokou hladinu cholesterolu v krvi, žádný takový okamžitý příznak nepocítíte. Nebudete o vědět, dokud ve vašem těle nezpůsobí jiné problémy. 

Čím déle jej ale necháte bez povšimnutí, tím více si zaděláváte na potenciální problémy. Jak se plak zvětšuje, vaše cévy se zužují nebo ucpávají – vzniká ateroskleróza. Podobně jako částečně ucpaný odtok mohou vaše cévy ještě dlouho fungovat. Nebudou však pracovat tak efektivně, jak by měly.

Vysoká hladina cholesterolu zvyšuje riziko dalších onemocnění v závislosti na tom, které cévy jsou ucpané.

Odpověď na otázku, jak poznat vysoký cholesterol, je tedy: zajít ke svému obvodnímu lékaři.

Ischemická choroba srdeční

Ischemická choroba srdeční (ICHS) vzniká, když srdce nemůže přes zúžené tepny dostávat dost krve. Nepřetržitě pracujícímu srdečnímu svalu tak chybí živiny a kyslík, což může vést k infarktu nebo srdečnímu selhání. V roce 2010 na toto onemocnění v ČR zemřelo 25 178 osob. 

Možná nevíte, že toto onemocnění může postihnout i mladší lidi – ve skutečnosti je přibližně 1 z 5 lidí, kteří zemřou na ICHS, mladší 65 let. Proto je důležité nechat si kontrolovat hladinu cholesterolu již od mladého věku. 

Vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak (hypertenze) a vysoká hladina cholesterolu spolu úzce souvisejí. Kvůli zúženým a ztvrdlým tepnám se musí srdce mnohem více namáhat, aby jimi přečerpalo krev. Důsledkem je vysoký krevní tlak. 

Jak změnit životní styl pro zlepšení cholesterolu (nebo krevního tlaku?)

Samozřejmě, že jedna z důležitých komponent toho, jak snížit vysoký cholesterol, je dieta.

  • Jezte méně nasycených tuků a trans tuků, zejména pokrmů z fast foodu, smažených jídel a nejrůznějších cukrovinek.

  • Jezte méně zpracovaných potravin, včetně balených baget a polotovarů.

  • Jezte méně sodíku (soli).

  • Přestaňte kouřit a používat tabákové výrobky, jelikož právě kouření je hlavním rizikovým faktorem onemocnění srdce.

To nejlepší, co pro sebe můžete udělat, je zajít si na měření InBody a nechat si poradit konkrétní doporučení přímo pro vás. InBody vám ukáže pravdu o složení vašeho těla a pomůže ukázat, co na vysoký cholesterol je pro vás nejvhodnější. 

Vysoký cholesterol u dětí

Vysoký cholesterol u mladých lidí a dětí je méně častý než u dospělých, avšak není výjimkou. Rozhodně je však stejně nebezpečný – zvyšuje riziko vzniku srdečních onemocnění a cévních problémů v pozdějším věku. 

Vysoké hladiny cholesterolu u dětí bývají nejčastěji způsobeny genetickými faktory (jako je rodinná hypercholesterolémie), nezdravým životním stylem, obezitou, nedostatkem fyzické aktivity nebo kombinací všech těchto faktorů.

Vysoký cholesterol v těhotenství

Možná vás to překvapí, ale je to relativně běžný jev. Těhotenství samo o sobě totiž způsobuje zvýšení hladin lipidů v krvi, včetně cholesterolu. A to je částečně dobře – cholesterol totiž hraje v těhotenství klíčovou roli, podporuje růst i vývoj plodu a produkci důležitých hormonů. Tyto úrovně se obvykle vrátí do normálu několik týdnů až měsíců po porodu.

Extrémně vysoké hladiny cholesterolu ale mohou představovat riziko pro matku i dítě. V takovém případě se obraťte na svého ošetřujícího lékaře a řešte problém s ním.

Vysoký cholesterol: Léčba

Jak mohu snížit hladinu cholesterolu? Neexistuje jeden přístup, který plošně vyřeší, jak na vysoký cholesterol. Ani jedna konkrétní dieta na vysoký cholesterol. Některým lidem stačí jednoduchá změna životního stylu, například jíst méně nasycených tuků. Jiní potřebují kompletní změnu životního stylu a léky. Lidé se zdravotními potížemi, které ovlivňují hladinu cholesterolu, mohou zase potřebovat komplexnější přístup.

Pokud chcete vědět přímo pro sebe, jaká vám zabere na vysoký cholesterol dieta, zajděte si na InBody.

Nezapomeňte však, že i ty nejlepší plány vyžadují čas. Jděte na vše postupně a pamatujte, že vysoký cholesterol není osobní selhání. Je to výsledek mnoha malých změn, které se nenápadně odehrávají uvnitř vašeho těla. Mějte pod kontrolou, co můžete, ale vězte, že léky a další lékařské zákroky jsou tu od toho, aby doplnily to, co vy už sami nezmůžete.

Nejnovější

Nejčtenější