BMI je příliš lichotivý index

Realita bývá mnohem horší

Pokud je vaše váha podle BMI zcela normální, pak se ještě neradujte. Podle amerických lékařů by se měl tento nesmyslný a nic neříkající index přestat používat v klasifikaci obezity. Někdo může mít totiž BMI hodnotu téměř dobrou či mírně v kategorii nadváha, ale přitom má na těle příliš mnoho tuku, který už patří do kategorie vážné obezity a ohrožuje ho na zdraví.

V USA je přitom podle zdravotníků 39 % z osob, které se hodnotí podle BMI s mírnou nadváhou, ve skutečnosti obézních.

BMI většinou počítá jen s výškou a váhou, přitom nebere v úvahu, co hmotu člověka tvoří. Kulturista nemající na sobě téměř žádný tuk přitom může být hodnocen podle BMI jako obézní, zatímco člověk s velkou zásobou tuku na břiše a jinak poměrně štíhlým tělem může podle hodnoty BMI vycházet jako osoba s normální postavou či mírnou nadváhou. Tukové zásoby na břiše jsou závažnou obezitou, která ohrožuje zdraví člověka v mnoha směrech.

Jediným spolehlivým určením obezity je vyšetření skenováním poměru tukových zásob, svalové hmoty a hustoty kostí k váze celého těla. Ze studie obezitologa Erika Bravermana z New Yorku vyplynulo, že při takovém komplexním vyšetření bylo obézních 65 % pacientů, ale jen 26 % bylo obézních podle BMI. Nejhůře přitom BMI odhaduje obezitu u starších žen.

Nejnovější

Nejčtenější